14 години безследно изчезналата е крита в хостел в Лондон, издръжката била 483 млн.

...
14 години безследно изчезналата е крита в хостел в Лондон, издръжката била 483 млн.
Коментари Харесай

Емануела Орланди - мръсната тайна на Ватикана


14 години безследно изчезналата е крита в хостел в Лондон, издръжката била 483 млн. лири. Когато умряла, я върнали в Рим да я погребат, разкрива документ

След година отсрочване разкопаното ватиканско гробище, за което имаше сигнал до юриста на фамилията, подозрително се оказа празно

Споделя пред другарка, че духовник, близък до папа Йоан Павел II, я “притеснява ”

Адресът е 174-176 Clapham road, Лондон. На мястото има хостел за млади дами от католическата общественост. По документи е директно обвързван с Ватикана, защото е ръководен от отците Скалабрини.

Между 1983 – 1997 година, за период от 14 години там, както и в ръководения от монахини “Институт на св. Марчелина ” в Хампстед живее госпожица, за чийто престой една от най-силните църковни институции в света е “благосклонна ” да преведе 483 млн. италиански лири (300 хиляди $ днешни пари – бел.р.).

Разходите са за храна, медицински услуги, измежду които гинеколог, такси за образование и даже пътувания до Англия (на неин или нейни гости, без да са посочени имената им – бел.р.). Тази информация попада в документ, който става обществено притежание с помощта на италианския проверяващ публицист Емилиано Фитипалди.

Той се снабдява от анонимен информатор от Светия трон със листата, в който против всяка “нужда ” попада избрана сума. Това му коства дълга правосъдна борба, известна като Vatileaks 2, защото църковната институция се бори със зъби и нокти против публикуването на мистериозния доклад. Нещо повече - от документа се заключава, че същото момиче най-вероятно е умряло в Лондон на 29-годишна възраст. Причината за гибелта му и попадането в хостела остават неразбираеми.

Бомбата - заглавието на “студения списък ” от пет страници - е: “Обобщение на разноските, направени от Ватикана за дейностите, свързани с гражданката Емануела Орланди ”. Предполагаемият създател е кардинал на име Лоренцо Антонети, който умря през 2013 година Сметката с детайлизирания доклад е адресирана до двама архиепископи, в този момент кардинали, които изрично се разграничиха от случая.

Но този документ, изрично обвързван с Ватикана, е единствената достоверна следа към безследно изчезналата през 1983 година Емануела, което я трансформира в най-мръсната загадка на католическото задкусилие.

До момента никой не може да каже какво тъкмо се е случило с нея, защото мъртвец липсва. Преди дни обаче Римокатолическата черква разгласи, че стартира ново следствие по едно от най-загадъчните “изпарявания ”. И това - макар обстоятелството, че всички пътища водят тъкмо към нея.

Документът с разноските, планувани за Орланди, даже приказва, че не един, а няколко души са били наясно с похищението и ориста й, само че са мълчали.

“Тя е в парадайса ”, повтаря два пъти папа Франциск, до момента в който прегръща брат й Пиетро по време на особено посещаване при фамилията.

“Откъде знае, че е мъртва? ”, пита се мъжът, учуден от сигурния му звук на гласа.

Защо той и другите крият истината?

Най-актуалната доктрина е, че Емануела е станала жертва на полово посягане от страна на доста непосредствен до папа Йоан Павел II духовник. Това стана ясно напълно неотдавна от нейна другарка, която проговори за първи път в документален филм на Netflix за ватиканското момиче. Близката й си спомни, че малко преди да изчезне, Ема й споделила за духовно лице, което я “притеснява ”. Не загатнала името му. Без съответен отговор остава и версията, че Орланди е станала почтена жертва на тъмната връзка сред Светия трон и мафията. Тази бомба пък хвърли Сабрина Минарди, някогашната държанка на Енрико де Педис - началник на Banda della Magliana и най-силният престъпен бос в Рим по това време. Когатo Емануела изчезва, се допуска, че Де Педис е част от масонската ложа P2, както и от финансовите кръгове на Ватикана.

Минарди даже разказва по какъв начин в нощта на отвличането тя и половинката й били на езеро покрай Рим, когато неговият водач се появил в кола с млада госпожица. Тя отговаряла на описанието на Емануела и седяла на задната седалка. По-късно Енрико наредил на обичаната си да придружи безмълвното момиче до морския курорт на към час път с кола от Рим – Торваяника. Там родителите на Минарди имали къща, само че в нея не живеел никой. Когато пристигнали, във вилата към този момент ги чакала жена, представяща се като “Аделаида ”. Тя затворила Емануела в една от спалните и я упоила, с цел да мълчи. “Чувах я по какъв начин стене, тя стенеше доста ”, спомня си Сабрина.

По това време към този момент се разиграва още един вероятен сюжет за ориста на Орланди. Семейството й получава позвъняване от мъж, който пуска запис с гласа на щерка им, с цел да потвърди, че я държи като пленник. „ Следващата година би трябвало да бъда трета година в гимназията “, се чува от слушалката.

Следва ултиматумът - ще бъде убита, в случай че управляващите не освободят турския терорист Мехмет Али Агджа, който простреля папа Йоан Павел II две години преди момичето да се “изпари ” (сряда, 13 май 1981 година, на площад “Св. Петър ” във Ватикана – бел.р.).

Междувременно пък мафиотската организация Banda della Magliana скрито договаря с Ватикана. Искат връщането на милиарди лири, които са изпрали посредством спонсорираната от Светия трон Banco Ambrosiano - една от най-големите частни банки в Италия. Според документи Църквата взема назаем близо половин милиард лири за финансирането на процъфтяващо антикомунистическо профсъюзно придвижване в родната Полша на Йоан Павел II. През 1982 година обаче банката ненадейно банкрутира, а подземният свят желае да си върне парите назад. Престолът отхвърля. Шефът на Magliana - Де Педис, взема решение да ги изнудва, като отвлече Орланди – момиче, родено в сърцето на Ватикана, чийто татко работи за църквата. Същата година е белязана и от загадъчната гибел на Роберто Калви, прочут още като Божия банкер, който е общоприет управител на Banco Ambrosiano. Той напуща Италия скрито на 11 юни 1982 година, оставяйки банката в задължения за над 1 милиарда $. Седем дни по-късно тялото му е намерено под моста “Черните монаси ” в Лондон. Трупът му е висящ на въже, на половина потънал в Темза, а джобовете на сакото му са цялостни с части тухли.

На разумния въпрос за какво мафията не е похитила духовник или даже кардинал, а почтената Емануела, отговорът е следният – тя може да опише за полово принуждение и да взриви всичко във време, в което похищенията в църковната общественост се пазят в загадка, с цел да не уронят престижа й. Така институцията е сложена на колене. “Всичко е поради властта, Сабри, не разбираш ли? ”, изяснява мафиотът Де Педис пред гаджето си повода за похищението. Според любовницата на нарушителя след 10 дни във вилата в Торваяника Емануела е била преместена в мазе на огромна къща в предградията на Рим. Там също я дрогирали. 2 месеца по-късно Де Педис споделя на Минарди да закара момичето до бензиностанция, благосъстоятелност на Ватикана. Тя извършва нареждането. На мястото към този момент е паркирал черен мерцедес с ватикански номера, от който излиза духовник. Качва напълно умерено Емануела в колата си и потегля в незнайна посока.

“Бях предаден от тези, на които служех ”, споделя на смъртния си одър през 2004 година татко Ерколе, като че ли знаейки, че в тази ситуация с щерка му пръст имат хора от ватиканската черква, където той работи.

По думите на Минарди, откакто духовникът прибира в автомобила си Емануела, тя повече в никакъв случай не чува нищо за нея. Версията, че мафията в лицето на Де Педис похитява момичето, беше подплатена с доказателства предходната година, когато изтекоха показания, дадени през 2008 година от някогашен мафиот на име Салваторе Сарнатаро. Той споделя, че личният му наследник Марко - член на Banda della Magliana, бил зает с следенето и отвличането на Орланди по заповед на Де Педис. Според Сарнатаро по същото това време босът членувал в “Опус Деи ”, ултрарелигиозната католическа организация. Въпреки тези доказателства още веднъж не може да се каже с решителност кой е виновен за случая “Орланди ”. Сигурно е единствено едно – момичето в никакъв случай не е било върнато. Ако приемем, че любовницата на Де Педис споделя истината, то допустимо ли е, откакто Емануела е предадена на свещеника, в чиято кола се качва, по-късно да е “скрита ” в девическия хостел в Лондон?

Точно за подобен сюжет приказва тайният документ “Обобщение на разходите… ”. Италианският публицист Емилиано Фитипалди насочва публично питане към хостела за католически девойки. Оттам декларират, че са създали инспекция и при тях в никакъв случай не е живяла госпожица с сходно име. Според Фитипалди тя е била регистрирана с фалшива самоличност.

Най-шокиращото в листата, с който се снабдява репортерът, са последните графи от 1997 година – “Прехвърлянето в града страна Ватикана ” и “Последните процедури ”. Предположенията са, че тогава Орланди умира, а тялото й е било превозено към родината, с цел да бъде заровено. Според психолози тя не е направила опит да се свърже с околните си, макар че е живяла 14 година, тъй като е манипулирана от Светия трон. Заплашвали са я, че в случай че опише за половото принуждение над нея от върховен духовник, това би сринало католическата общественост, а фамилията й ще бъде изхвърлено от страната.

Лъч светлина за околните й се появи през 2019 година, когато юристът на фамилия Орланди получи неизвестен сигнал, в който се твърди, че щерка им е заровена в крипта в едно от двете гробища на територията на Ватикана. Една година по-късно църковната общественост се съгласи да я отвори, само че тя се оказа празна. В нея подозрително липсваха даже останките на две немски принцеси от XIX век, които по принцип трябвало да бъдат там. Според роднините на Емануела 365 дни, в които църквата бави разрешението, са били изцяло задоволителни, с цел да може костите й да бъдат преместени на друго място.

Ще бъде ли разплетена най-накрая една от най-големите загадки на Ватикана – изгубването на Орланди?

39 години и близо 7 месеца по-късно случаят още веднъж се завъртя като буря, с цел да откри своя отгoвор. Някой въпреки всичко знае истината – духовник, при който е ходила на изповед, учител от музикалното й учебно заведение, член на мафията, здравно лице в хостела в Лондон.

Повечето свързани с мистериозното “изпаряване ” към този момент не са измежду живите. Но фамилията й е несъмнено в едно – тайната е прекомерно огромна, с цел да умрат всички дружно с нея. И някой ден тя ще излезе нескрито.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР